Kelek Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kelek turşusu, farklı tatlar arayanlar için harika bir seçenektir. Kış aylarında tüketmek üzere hazırlanan bu turşu, sindirim sistemine fayda sağlar. Keleklerin uygun şekilde hazırlanması ve bekletilmesiyle lezzetli bir atıştırmalık elde edilir.
Kelek Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
09 Eylül 2024

Kelek Turşusu


Kelek turşusu, değişik turşu tarifleri arayanlar için mükemmel bir alternatiftir. Sürekli salatalık ya da biber turşusu yemekten sıkıldıysanız, kelek turşusu farklı bir lezzet sunar. Küçük bir kavanoz hazırlayarak kışın afiyetle tüketebilirsiniz. Kelek, turşu olarak kullanıldığında birçok fayda sağlar. Boşaltım sistemini çalıştırarak kabızlığa karşı iyi gelir. Ham olarak tüketildiğinde faydalarından tam olarak yararlanılamaz, ancak turşu olarak tüketildiğinde daha fazla sağlık yararı sağlar.

Kelek Turşusu İçin Gerekli Malzemeler

  • 5 tane kelek
  • 7-8 diş iri sarımsak
  • 2 yemek kaşığı kaya tuzu
  • Yarım bağ maydanoz
  • 1 kahve fincanı sirke
  • Yeterince su

Kelek Turşusu Nasıl Yapılır?


Kelek turşusu için kullanacağınız kelekleri bol suyla birkaç kez ovarak yıkayın. Sap kısımlarını bıçakla temizleyin. İsterseniz keleklerin kabuklarını soyabilirsiniz. Sarımsağın kabuklarını alıp ortadan ikiye bölün. Yeterince suyu kaynama noktasına getirin. Altını kapatıp soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra içine sirke ve kaya tuzunu ekleyip karıştırın.
Yıkadığınız kelekler ufak boyutluysa doğramanıza gerek yok, ancak büyükse dört parçaya elma dilimi şeklinde bölebilirsiniz. Kelekleri birkaç yerinden delin. Kullanacağınız kavanoza yerleştirip aralarına sarımsak serpiştirin. Kavanozun en üst kısmına maydanozu kapatın. Hazırladığınız sirkeli suyu kavanoza boşaltıp kapağını sıkıca kapatın. Kavanozu sallayarak suyun her tarafına eşit dağılmasını sağlayın. Mutfak tezgahına ters çevirip bir iki saat bekletebilirsiniz. Daha sonra serin ve karanlık bir ortama kaldırın. 2 hafta sonra tadına bakarak tüketmeye başlayabilirsiniz. Afiyet olsun.

Servisi/Sunumu

Kelek turşusu, her türlü yemeğin ve hamur işinin yanında servis edilebilecek lezzetli bir turşudur. Servis için sadece turşunun olgunlaşmasını beklemelisiniz.

Püf Noktaları

Kelek turşusu için dikkat edilmesi gereken önemli püf noktalardan biri, kullanılacak keleklerin boyutudur. Küçük kelek kullandığınızda turşunuz daha lezzetli olacaktır. Ayrıca, keleğin üzerine birkaç bıçak darbesi yaparak suyunu içine daha iyi çekmesini sağlayabilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Tarımer 26 Temmuz 2024 Cuma

Kelek turşusunu ilk kez denedim ve keleklerin üzerine birkaç bıçak darbesi yaparak suyunu içine daha iyi çekmesini sağladım. Bu yöntem gerçekten turşunun lezzetini arttırdı. Ben de kelekleri dört parçaya elma dilimi şeklinde böldüm ve kavanozda yerleştirdim. Sizce keleklerin kabuklarını soymak daha mı iyi olur yoksa kabuklu mu bırakmalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Tarımer,

Kelek turşusunu denemen ve kendi yöntemlerini geliştirmen harika! Keleklerin üzerine yaptığın bıçak darbeleri turşunun lezzetini arttırmak için iyi bir fikir olmuş. Keleklerin kabuklarını soyup soymama konusuna gelince, bu tamamen kişisel tercihe bağlı. Kabuklarıyla bıraktığında daha sert bir yapı elde edersin ve turşunun kıtır kıtır olmasını sağlayabilirsin. Ancak, kabuğunu soyduğunda daha yumuşak bir turşu elde edersin ve keleklerin iç kısmının lezzeti daha öne çıkar. Hangisini daha çok sevdiğini deneme yanılma yöntemiyle bulabilirsin. ޞimdiden afiyet olsun!

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Tavuklu Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Tavuklu Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Haşhaşlı Muhallebili Tatlı Tarifi ve Malzemeleri
Haşhaşlı Muhallebili Tatlı Tarifi ve Malzemeleri
Peynirli Sigara Böreği Tarifi ve Malzemeleri
Peynirli Sigara Böreği Tarifi ve Malzemeleri
Beşamel Sos Tarifi ve Malzemeleri
Beşamel Sos Tarifi ve Malzemeleri
Köfte Piyaz Tarifi ve Malzemeleri
Köfte Piyaz Tarifi ve Malzemeleri