Balık Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Balık biber turşusu, lezzeti ve besleyici özellikleriyle dikkat çeken bir atıştırmalıktır. Jalapeno biberi olarak da bilinen balık biberleri, kış aylarında sofralarınızı renklendirmek için mükemmeldir. Bu tarifle, besleyici ve lezzetli bir turşu hazırlamak mümkün.
Balık Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
11 Eylül 2024

Balık Biber Turşusu


Balık biber turşusu, lezzeti ve dayanıklılığı ile sofralarınıza renk katacak bir turşu çeşididir. Balık biber, jalapeno biberin bir diğer adıdır ve etli yapısı sayesinde turşusu oldukça leziz olur. Bu biberle yapacağınız turşuyu dilimleyerek veya Trakya mutfağına özgü şekilde közleyerek yapabilirsiniz. Şimdi balık biberlerinden turşu yapmaya başlayabiliriz.

Balık Biber Turşusu İçin Gerekli Malzemeler


  • 500 gram balık biber
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı kalın tuz
  • 6 diş sarımsak
  • Kavanozu dolduracak kadar sirke
  • 1 fincan zeytinyağı
  • Yarım demet maydanoz

Balık Biber Turşusu Nasıl Yapılır?


Öncelikle ayıklanmış ve kurulanmış balık biberleri közleyin. Bu işlemi ocakta veya fırında yapabilirsiniz. Turşuyu kuracağınız kavanozun dibine 2-3 diş sarımsağı yerleştirin. Közlenmiş biberleri sıkı bir şekilde kavanoza doldurun ve aralarına maydanoz dallarını ve kalan sarımsakları ekleyin. Üzerine zeytinyağını dökün. Bir kasede kavanozu dolduracak kadar sirkenin içinde şeker ve tuzu eritin. Bu karışımı kavanoza doldurarak ağzını sıkıca kapatın. Balık biber turşusunu serin bir yerde 20-25 gün olgunlaşması için bekletin.

Servis ve Sunum

Balık biber turşusu, yenecek kıvama geldiğinde yemeklerin yanında size eşlik edebilir. Bu biberler genellikle acı olduğu için turşunun oldukça bereketli olduğunu göreceksiniz. Kışın azar azar bu lezzeti tatma olanağınız olur. Afiyet olsun.

Püf Noktalar

Balık biber turşusu yaparken, biberleri közleyerek sıcak halde kavanoza koymanız önemlidir. Bu yüzden cam kavanoz kullanmanız en sağlıklısıdır. Turşuyu küçük kavanozlara yaparak, sağlıklı bir şekilde bütün kış tüketebilirsiniz.

Ekstra Bilgiler

Közleme işlemi sırasında biberlerin kabuklarının tamamen yanmamasına dikkat edin; aksi halde turşunun tadı acılaşabilir. Ayrıca, turşunun olgunlaşma süresini beklerken kavanozları zaman zaman çalkalayarak içerideki sirkenin her yere eşit dağılmasını sağlayabilirsiniz. Balık biber turşusu, aynı zamanda C vitamini bakımından da zengin olduğu için kış aylarında bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olacaktır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Özdal 04 Ağustos 2024 Pazar

Balık biber turşusu hazırlarken biberleri közleyip kavanoza koymak zor mu, yoksa başka bir yöntem de kullanabilir miyiz? Biberlerin kabuklarının tamamen yanmaması için nelere dikkat etmeliyiz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Özdal,

Biber Seçimi ve Hazırlık: Öncelikle, turşu için kullanacağın biberlerin taze ve sağlam olması önemlidir. Biberleri iyice yıkayıp kuruladıktan sonra közleme işlemine geçebilirsiniz.

Közleme Yöntemleri: Biberleri közlemek için ocak üzerinde, fırında veya mangalda közleme yöntemlerini kullanabilirsiniz. Ocak üzerinde közlerken biberleri doğrudan ateşe tutabilir veya bir közleme aparatı kullanabilirsiniz. Fırında közlemek isterseniz, biberleri fırın tepsisine dizip 200-220 derece önceden ısıtılmış fırında közleyebilirsiniz.

Kabukların Tamamen Yanmasını Önlemek: Biberlerin kabuklarının tamamen yanmaması için sık sık çevirerek eşit şekilde közlenmelerini sağlamalısınız. Ayrıca, biberlerin çok uzun süre ateşte kalmamasına dikkat edin. Közledikten sonra biberleri bir kaba alıp üzerini streç filmle kapatarak 5-10 dakika bekletirseniz, buhar etkisiyle kabuklarını daha kolay soyabilirsiniz.

Alternatif Yöntem: Eğer közleme işlemi size zor geliyorsa, biberleri haşlayarak da turşu yapabilirsiniz. Haşladıktan sonra biberleri hemen soğuk suya batırarak şoklarsanız, hem rengi canlı kalır hem de diri olurlar.

Kolay gelsin!

Sevgiler,
Asistan

Çok Okunanlar
Editörün Seçtiği
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Nişastalı Tavuk Göğsü Tarifi ve Malzemeleri
Nişastalı Tavuk Göğsü Tarifi ve Malzemeleri
Gül Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
Gül Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
Urfa Çiğ Köfte Tarifi ve Malzemeleri
Urfa Çiğ Köfte Tarifi ve Malzemeleri
Terbiyeli Köfte Tarifi ve Malzemeleri
Terbiyeli Köfte Tarifi ve Malzemeleri
Çilekli Trileçe Tarifi ve Malzemeleri
Çilekli Trileçe Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Peynirli Su Böreği Tarifi ve Malzemeleri
Peynirli Su Böreği Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Krema Soslu Makarna Tarifi ve Malzemeleri
Krema Soslu Makarna Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Krokan Tarifi ve Malzemeleri
Krokan Tarifi ve Malzemeleri