Ev Yapımı Kefir Tarifi ve Malzemeleri

Ev yapımı kefir, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olan ve sindirim sistemine faydalarıyla bilinen bir içecektir. Kafkas kökenli bu doğal içecek, vitamin ve mineral zengini olup, bağışıklık sistemini güçlendirir. İşte evde kefir yapmanın malzemeleri ve adımları.
Ev Yapımı Kefir Tarifi ve Malzemeleri
01 Eylül 2024

Ev Yapımı Kefirin Faydaları


Ev yapımı kefir, sağlıklı yaşamın simgesi olarak tanımlanan kefir, yaklaşık olarak 500 yıl önce bulunmuş bir içecektir. Kafkaslarda uzun yaşamın sırrı olarak tüketilmektedir. Sindirim sisteminin düzenlenmesi, açlık hissini uzatması gibi pek çok faydası bulunmaktadır. Kefir sütten elde edilen bir içecek olsa da laktoz intoleransı olanlar tarafından da rahatlıkla tüketilebilir. Biotin, K vitaminleri ve B1, B2 vitaminleri tarafından oldukça zengindir. Kemik sağlığını koruyarak kemik kaybını engeller. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Sinüzite karşı iyi gelir, enfeksiyon hastalıklarında alternatif olarak kullanılabilir, kalp ve karaciğer sağlığını korur, cilt mantarı tedavisinde kullanılabilir. Faydalarının yanı sıra lezzetli bir içecektir.


Ev Yapımı Kefir Gerekli Malzemeler


  • 2 litre süt
  • 100 gram kefir mayası

Ev Yapımı Kefir Nasıl Yapılır?


Ev yapımı kefir için çiğ süt uygun bir tencere içine alınarak altı kısık ocakta kaynatılır. Süt kaynadıktan sonra oda sıcaklığında ılıtılır. Ilıyan sütte oluşan kaymaklar tahta bir kaşıkla alınır. Kefir taneleri süt soğuduktan sonra içine eklenir ve tahta kaşıkla karıştırılır. Karıştırılan süt cam kavanozun içine alınarak, üzeri temiz bir bezle hafif şekilde örtülür. Bu şekilde 1 gün boyunca bekletilir. Üzerindeki bez alındığında süt üzerinde pıhtılaşmalar olacaktır. Pıhtılaşma olmuşsa cam kavanozun kapağı kapatılarak buzdolabına alınır ve bir gece buzdolabında bekletilir. Bir gece sonunda kefir pıhtılardan arındırmak için süzgeçten geçirilir. Tekrar cam bir kavanoza alınarak buzdolabında tüketim boyunca saklanır. Afiyet olsun.


Servisi/Sunumu

Ev yapımı kefir, eğer sağlıkta meydana gelen bir takım problemler için içiliyorsa günde 1 su bardağı içilebilir. Fakat miktar kişinin yaşı, cinsi ve kilosuna bağlı olarak değişebilir. Doğal bir içecek olan kefir yemeklerde tüketilebileceği gibi tek başına da tüketilebilir.


Püf Noktaları

Ev yapımı kefir için en önemli püf nokta yapımı boyunca içine kesinlikle metal değmemesidir. Süzgeç olarak plastik, kaşık olarak da tahta kaşık kullanılmalıdır. Kefir tanesi doğal ürünler satan market ya da aktarlardan temin edilebilir. Hazırlanıp cam kavanoza alınan kefir uzun süre muhafaza edilemeyeceğinden çabuk tüketilmelidir.


Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Mutlutekin 03 Ağustos 2024 Cumartesi

Ev yapımı kefir yapmayı düşünüyorum ama çiğ süt kullanarak yaparken sütün özellikle hangi sıcaklığa gelmesini beklemem gerekiyor? Ayrıca, kefiri buzdolabında beklettikten sonra tüketmeden önce dikkat etmem gereken başka bir şey var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Mutlutekin,

Ev yapımı kefir yaparken çiğ süt kullanacaksan, sütü önce kaynatman ve ardından 20-25 °C'ye kadar soğumasını beklemen gerekmektedir. Bu sıcaklık kefir mayasının en iyi çalıştığı sıcaklıktır.

Buzdolabında Bekletme: Kefiri buzdolabında beklettikten sonra tüketmeden önce, şayet üzerinde ayrışmış bir sıvı tabakası varsa, bunu karıştırmanız yeterlidir. Ayrıca, kefirin tadı ve kıvamı zamanla değişebilir, bu nedenle tüketmeden önce kokusunu ve tadını kontrol etmek isteyebilirsiniz.

Kolay gelsin ve şimdiden afiyet olsun!

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Güncel
Tavuk İncik Sote Tarifi ve Malzemeleri
Tavuk İncik Sote Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Poşette Tavuk But Tarifi ve Malzemeleri
Poşette Tavuk But Tarifi ve Malzemeleri