Güveçte Sebzeli Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte sebzeli tavuk, zengin sebze aromalarıyla dolu, sağlıklı ve lezzetli bir ana yemektir. Tavuk etinin sebzelerle bir araya gelmesi, yemeğe eşsiz bir tat katar. Uzun pişirme süresi sayesinde tüm malzemelerin lezzetleri birbirine geçer. Misafirlerinizi etkilemek için ideal bir seçim!
Güveçte Sebzeli Tavuk Tarifi ve Malzemeleri
10 Eylül 2024

Güveçte Sebzeli Tavuk


Güveçte sebzeli tavuk, yaparsanız buna hayır diyecek biri inanılmaz olur. Zaten güveçte pişirilen her yemek çok lezzetli olur. Gerek etli yemekler, gerekse tavuklu yemekler harika pişer. Güvecin kendine has lezzeti sayesinde besinleri daha zevkli yiyebiliriz. Tavuk etini sebzelerle harmanlayarak güveçte pişirdiğinizde, ana yemek olarak ikram edebilirsiniz. Yemeğiniz o kadar beğenilir ki, geriye bir şey kalmaz. Bu tarifi hazırlamak isterseniz, biraz acele edelim. Çünkü güveçte yemekler ağır ağır pişer. Kolay gelsin.

Güveçte Sebzeli Tavuk Gerekli Malzemeler


  • 6 parça tavuk pirzola
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 adet patates
  • 1 adet kabak
  • 2 adet patlıcan
  • 1 adet kırmızı biber
  • 3 adet yeşil biber
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 adet domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Güveçte Sebzeli Tavuk Nasıl Yapılır?


Güveçte sebzeli tavuk yapmak için önce malzemelerimizi hazırlayalım. Patlıcanları alacalı soyarak iri küp şeklinde doğrayalım. Patatesleri ve kabağı da küp şeklinde doğrayalım. Yeşil ve kırmızı biberleri jülyen doğrayalım. Kuru soğanı ve sarımsağı yemeklik doğrayalım. Domatesleri de soyarak küp şeklinde doğrayalım.

Daha sonra güveci önümüze alalım. En dibine biraz soğan sarımsak karışımından koyalım. Üzerine tavuk pirzolaları sıralayalım. Bunun üzerine biraz domates koyalım. Sonra patatesleri, patlıcanları, kabağı yerleştirin. Bunların arasına domates, soğan ve biberlerden de koyun. En üste kalan soğanları, domates ve biberleri koyun. Bir kasede salçayı yarım çay bardağı suyla açın. Buna zeytinyağı, tuz ve karabiber koyarak karıştırın. Bunu güvecin üzerine dökün. En üste tereyağını küçük parçalar şeklinde koyun. Güvecin ağzına hava almasını önlemek için alüminyum folyo kapatın ve kapağını örtün. Güveci ocağa alarak kısık ateşte pişirin. Kaynayana kadar ocağı biraz açık tutabilirsiniz.

Servisi/Sunumu

Güveçli sebzeli tavuk, piştiği zaman üzerine kapattığınız folyoyu açın. Etrafı mis gibi bir koku saracak ve iştahınızı kabartacak. Daha sonra servis tabağına aldığınız güveçte sebzeli tavuk yemeğini pilav eşliğinde, yanında cacıkla birlikte ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Püf Noktaları

Güveçte sebzeli tavuk yaparken malzemeleri pişme sürelerine göre yerleştirmelisiniz. Pişme süresi uzun olanları alta, az olanları üste doğru yerleştirin. Bu yemeği yaparken su eklemenize gerek yok. Çünkü sebzeler ağır ağır kendi suyunda lezzetli bir şekilde pişecektir.

Ekstra Bilgiler

Güveçte sebzeli tavuk yaparken, güveç kabınızın tamamen kuru olduğundan emin olun. Islak güveçler çatlayabilir veya yemeklerin pişmesini olumsuz etkileyebilir. Ayrıca, güvecin kapağını sık sık açmamaya özen gösterin. Güveç kapalı kalırsa, içindeki buhar yemeğin lezzetini artıracaktır. İyi kalite bir güveç kabı, yemeğinizin daha iyi pişmesini sağlar.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Ömürcan 03 Ağustos 2024 Cumartesi

Güveçte sebzeli tavuk yaparken, güvecin kapağını sık sık açmamak gerektiğini biliyorum ama buharın dışarı çıkmasını önlemek için başka nelere dikkat etmeliyim? Ayrıca, güveç kaplarının çatlamasını önlemek için başka hangi önlemleri alabilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Ömürcan,

Buharın Dışarı Çıkmasını Önlemek İçin:
- Güveç yaparken kapağı sık sık açmamak zaten önemli bir adım. Buna ek olarak, kapağın kenarlarını hamur ya da alüminyum folyo ile mühürleyebilirsin. Bu, buharın dışarı kaçmasını engelleyerek yemeğin daha sulu ve lezzetli olmasını sağlar.

Güveç Kaplarının Çatlamasını Önlemek İçin:
- Güveç kaplarını kullanmadan önce mutlaka suya koyup birkaç saat bekletmelisin. Bu, kapların nemlenmesini sağlar ve ani ısı değişikliklerine karşı daha dayanıklı hale getirir.
- Fırını önceden ısıtmak yerine, güveci soğuk fırına koyup ardından ısıtmayı başlatmak daha güvenli olabilir. Bu, ani ısı değişimlerini önleyerek çatlama riskini azaltır.
- Yemek pişirme sürecinde güveç kabını doğrudan ocak üstünde kullanmaktan kaçınmalısın. Eğer ocakta kullanmak zorundaysan, mutlaka bir difüzör (ısı dağıtıcı) kullanmalısın.

Umarım bu ipuçları yardımcı olur. Afiyet olsun!

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Güncel
Sarı Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Sarı Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Sade Islak Kek Tarifi ve Malzemeleri
Sade Islak Kek Tarifi ve Malzemeleri