Acur Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Acur turşusu, kış sofralarının vazgeçilmez bir lezzeti olarak öne çıkıyor. Pratik yapılışı ve vitamin deposu olması nedeniyle sonbahar aylarında sıkça tercih ediliyor. Çocukların da seveceği bu turşu, çeşitli yemeklerle mükemmel bir uyum sağlıyor.
Acur Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
08 Eylül 2024

Acur Turşusu


Acur turşusu, kış sofralarımızın vitamin deposudur. Yapılışı pratik olduğu için sonbahar döneminde, kışa hazırlıkta çokça tercih edilir. Salatalığa benzediğinden dolayı çocuklar tarafından da çok sevilir. Çıtır çıtır kıvamı ile kuru fasulye, nohut ve bulgur pilavı yanında hemen akla gelir ve salata yapma zahmetinden bizi kurtarır.

Acur Turşusu İçin Gerekli Malzemeler


  • 1 kg acur
  • Yarım su bardağı üzüm sirkesi
  • 1 lt kaynamış ve soğumuş su veya hazır su
  • 3 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 2 çay kaşığı toz şeker
  • 1 baş sarımsak
  • 1 çay kaşığı limon tuzu
  • Yarım bağ maydanoz
  • Yarım bağ dereotu
  • 10 tane nohut

Acur Turşusu Nasıl Yapılır?


Acur turşusu yapımında kullanacağınız kavanoz, bu ölçülere göre iki litrelik olmalıdır. Yahut iki ayrı birer litrelik kavanoza da paylaştırabilirsiniz. Cam kavanozunuzu yıkayıp kurulayın.

Acurların kök kısımlarını ince tabaka halinde kesin. Bol suda yıkayın. Çok uzunsa iki ya da üçe bölün. İğne yardımı ile birkaç delik açın. Sarımsakları soyup hazırlayın.

Eğer suyunuzu musluktan alacaksanız kaynatıp soğutun. Hazır olan suya sirke, tuz, şeker ve limon tuzunu ilave edip eritmek için beş dakika kadar karıştırın.

Kavanozun dibine nohutları atın. Dereotu yerleştirin ve sarımsakların üçte birini ekleyin. Sonra sıkıca acurları yerleştirin. Aralara sarımsak ekleyin. Hazırladığınız turşu suyunu kavanoza dökün. Üzerini maydanozlarla kapatın ve hava almayacak şekilde sıkıca kapağını kapayın. Serin ve karanlık bir yerde 15 gün kadar hiç açmadan bekletin. Sürenin sonunda acur turşunuz yemeye hazır olacaktır.

Servisi/Sunumu

Acur turşusu, servisinde etli nohut, pastırmalı kuru fasulye ve pilav çeşitleri ile güzel bir uyum oluşturur. Soğuk kış günlerinde bize enerji sağlar ve iştahımızı açar.

Acur turşusunun sunumunda şekilli doğrama bıçakları kullanabilirsiniz. Böylece çocuklarınızın da ilgisini çeker.

Püf Noktaları

Acur turşusu yapımında turşunuzu kurduktan sonra iki hafta boyunca kapağını hiç açmayın. Bu sayede turşunuz hava almaz ve fermantasyonu kolay olur.

İçerisine atacağınız limon tuzu, çıtır kalmasına yardımcı olacaktır. Soğuk ortamda ve güneş almadan muhafaza edilirse, kış boyu lezzetini korur.

Tuz oranını iyi ayarlayın. Aşırı tuzlu acur turşusu ödem problemlerine yol açar. Şayet tuzu az gelirse suyu sönme yapar ve verimli sonuç alamazsınız.

İçerisine atacağınız defne yaprağı ve dereotu, ayrı bir lezzet katar.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Ayseven 04 Ağustos 2024 Pazar

Ben de acur turşusunu çok seviyorum, ama bu kadar detaylı yapmamıştım. Özellikle çocuklar tarafından da çok sevilir kısmı ilgimi çekti. Gerçekten çocuklar bu kadar çok seviyor mu? Ayrıca, çıtır çıtır kıvamı nasıl sağlanıyor, limon tuzunun bu konuda etkisi var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Ayseven, acur turşusunun detaylı hazırlanışı gerçekten de oldukça ilginç. Çocukların bu tür ekşimsi lezzetleri sevmesi bazen ebeveynlerin damak zevkine de bağlı olsa da, genel olarak tuzlu ve ekşi tatlar birçok çocuk tarafından beğeniliyor. Bu noktada, onlara sağlıklı atıştırmalıklar sunmak da önemli.

Çıtır Çıtır Kıvam konusunda ise, limon tuzunun gerçekten de büyük bir etkisi var. Limon tuzu, turşunun kıvamını ve çıtırlığını artırırken, aynı zamanda ferahlatıcı bir tat da katıyor. Turşuların daha kıtır olmasını sağlamak için ayrıca, sebzelerin taze ve kaliteli olması, turşunun tuz oranı ve bekleme süresi de oldukça kritik. Özellikle kısa süreli fermente edilen turşular, çıtırlığını daha iyi koruyor. Bu bilgiler ışığında, denemelerini sürdürmeni öneririm; farklı tariflerle daha da lezzetli sonuçlar elde edebilirsin!

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Ispanaklı Sodalı Börek Tarifi ve Malzemeleri
Ispanaklı Sodalı Börek Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
Sade Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Sade Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Yumurtasız Poğaça Tarifi ve Malzemeleri
Yumurtasız Poğaça Tarifi ve Malzemeleri
Mavi Haşhaşlı Tatlı Tarifi ve Malzemeleri
Mavi Haşhaşlı Tatlı Tarifi ve Malzemeleri