Halka Tatlısı

Halka tatlısı, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olarak karşımıza çıkar. Evde pratik bir şekilde hazırlayabileceğiniz bu tatlı, özellikle Ramazan döneminde iftar sonrası keyifle tüketilir. Tarifimizle çıtır çıtır halka tatlısını yapmayı öğrenin.
Halka Tatlısı
28 Ağustos 2024

Halka Tatlısı


Halka tatlısı, şerbetli tatlı çeşitleri arasında en sevilenlerden biridir. Genellikle dışarıdan satın alıp tükettiğimiz halka tatlısının evde nasıl yapılacağını anlatacağız. Zor gibi görünse de aslında pratik bir yapımı olan bu tatlıyı sizler de kolayca hazırlayabilirsiniz. Ramazan dönemlerinde iftardan sonra tüketebileceğiniz halka tatlısının, sevdiklerinizle yapacağınız sohbetlere eşlik etmesini sağlayabilirsiniz. Şimdi hep birlikte çıtır çıtır kıvamda olan halka tatlısını hazırlamaya başlayalım. Herkese kolay gelsin.

Halka Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler


  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı yoğurt
  • Yarım limonun suyu
  • 2 yemek kaşığı irmik
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı hamur kabartma tozu
  • 1 paket şekerli vanilin
  • Bir çimdik tuz
  • 500 gram un

Şerbeti İçin


  • Yarım litre su
  • 750 gram toz şeker
  • Birkaç damla limon suyu

Halka Tatlısı Nasıl Yapılır?

Halka tatlısı yapımına tatlının şerbetini hazırlayarak başlayalım. Uygun boydaki bir tencereye toz şekeri ve suyu alalım. Bu karışımı kısık ateşte kaynatalım. Bir süre kaynayıp koyulaşan şerbete limon suyunu ekleyip soğumaya bırakalım. Daha sonra halka tatlısının hamuru için kullanacağımız tüm malzemeleri bir kabın içine alıp yoğurmaya başlayalım. Biraz cıvık olan hamuru yarım saat kadar dinlenmeye bırakalım. Şekilli hamur sıkma aparatıyla bol sıvı yağın içine hamuru halka şeklinde sıkalım. Kızaran tatlıları soğuk şerbetin içine alıp 5 dakika bekletelim.

Servisi/Sunumu

Halka tatlısı, kızarıp şerbetle buluştuktan sonra çıtır çıtır olan kıvamıyla tüketilebilir. Sade olarak tüketebileceğiniz bu tatlıyı kaymak ya da dondurma ilavesiyle de tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.

Püf Noktaları

Halka tatlısı yaparken sıvı yağı bol kullanmalısınız. Tatlıları bol sıvı yağ içinde kızartırsanız çok fazla yağ çekmeyecektir. Hamurun topak topak kalmasını istemiyorsanız bir çırpma teliyle çırpabilirsiniz.

Ekstra Bilgiler

Halka tatlısı, Türk mutfağının klasikleşmiş tatlılarından biridir ve genellikle sokak satıcıları tarafından satılır. Bu tatlı, Osmanlı döneminden bu yana popülerliğini korumuştur. Tatlının en önemli püf noktalarından biri şerbetinin kıvamıdır. Şerbet, tatlının çıtır çıtır olmasını sağlar. Ayrıca, hamurun kıvamı da oldukça önemlidir; ne çok sert ne de çok cıvık olmalıdır. Tatlıyı daha lezzetli hale getirmek için şerbetin içine birkaç damla gülsuyu da ekleyebilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Esat 04 Ağustos 2024 Pazar

Evde halka tatlısı yaparken şerbetin kıvamını nasıl tutturabilirim? Kısık ateşte ne kadar kaynatmam gerekiyor? Ayrıca, tatlının hamurunun cıvık olup olmadığını nasıl anlarım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

ޞerbetin Kıvamı: şerbetin kıvamını tutturmak için şeker ve su oranına dikkat etmelisiniz. Genellikle 2 su bardağı şeker ve 1.5 su bardağı su kullanılır. ޞeker tamamen eridikten sonra çeyrek limon suyu ekleyin ve şerbeti kısık ateşte kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladıktan sonra 15-20 dakika boyunca kısık ateşte kaynatın. ޞerbetin kıvamını anlamak için bir kaşığa alıp soğuttuğunuzda damla damla akıyorsa kıvamı olmuş demektir.

Hamurun Kıvamı: Tatlının hamurunun cıvık olup olmadığını anlamak için hamuru yoğururken ele yapışmayacak, ama fazla sert de olmayacak bir kıvamda olması gerekir. Hamuru sıktığınızda şekil alıyorsa ve yayılmıyorsa kıvamı doğru demektir. Ayrıca bir parça hamuru elinizle yuvarlayıp yağda kızartarak test edebilirsiniz. Kızarttığınızda dağılmıyorsa hamurunuzun kıvamı uygundur.

Umarım bu bilgiler işinize yarar, Esat bey. ޞimdiden ellerinize sağlık!

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Ispanaklı Kek Tarifi ve Malzemeleri
Ispanaklı Kek Tarifi ve Malzemeleri
Hazır Yufkadan Patates Böreği Tarifi ve Malzemeleri
Hazır Yufkadan Patates Böreği Tarifi ve Malzemeleri
Ekşili Köfte Yemeği Tarifi ve Malzemeleri
Ekşili Köfte Yemeği Tarifi ve Malzemeleri
Patatesli Gül Böreği Tarifi ve Malzemeleri
Patatesli Gül Böreği Tarifi ve Malzemeleri
Arap Pilavı
Arap Pilavı